L’Almadroc

L’origen

És un formatge d’untar elaborat a base de formatges de quallada làctica de llet crua de cabra de ramat de pastura.  És un formatge, salsa, paté elaborat amb all, pebre vermell, oli i pebrot xoricer. Es ven amb pots de vidre de 100gr de producte net.


L’Almadroc és un formatge de reprofitament; una salsa catalana que té com a base el formatge i l’all. Documentada a l’Edat Mitjana (s.XIV) en un receptari de cuina medieval, al llibre de Sent Soví (1324), al Llibre de Coch i en altres documents medievals.

Es creu que aquest nom prové d’un encreuament de la paraula “moretum” (amaniment o salsa) amb l’àrab “madrus” (picat). L’almadroc o almedroc, és, en efecte, una picada o fins i tot, un tipus d’allioli (allioli) amb formatge. Per tant, ens trasllada a la Grècia clàssica i a la cultura àrab on aquesta salsa ja era coneguda. De fet, l’alta cuina romana era exercida per cuiners grecs, que continuen el saber clàssic i, a través dels bizantins, ho transmetran als islàmics turcs. Per això encara avui en aquesta part de l’est d’Europa es fa una salsa similar, amb all, també d’origen clàssic: la skordalia grega. I a Itàlia, les salses de formatge són corrents.

També es coneixia a Castella (almodrote), i encara es fa en alguna illa canària amb el nom d’«almogrote» o «mojo de formatge», amb l’afegit de bitxo o tomàquet (productes posteriors vinguts d’Amèrica).